Τα POS αυξάνονται στις επιχειρήσεις, αλλά ο ακατάσχετος ακόμα αργεί

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα POS αυξάνονται στις επιχειρήσεις, αλλά ο ακατάσχετος ακόμα αργεί

Το ένα τρίτο του κύκλου εργασιών των μικρών επιχειρήσεων πραγματοποιείται πλέον μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών. Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που απαιτεί, οι επιχειρήσεις να διαθέτουν POS αλλά και οι φορολογούμενοι να έχουν πραγματοποιήσει ένα μέρος των αγορών τους με ηλεκτρονικά μέσα για να χτίσουν το αφορολόγητο τους για το 2017, άλλαξε τα συναλλακτικά ήθη.

Έτσι αν ένα χρόνο πριν αρκετές επιχειρήσεις δήλωναν διστακτικές στην εγκατάσταση POS σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, δυο στις τρεις επιχειρήσεις έχουν ήδη εφοδιαστεί με τερματικό μηχάνημα, ενώ όσον αφορά στις εμπορικές επιχειρήσεις, τέσσερις στις πέντε διαθέτουν πλέον ηλεκτρονικό μέσω πληρωμής.

Με δεδομένο ότι το 1/3 του τζίρου των μικρών επιχειρήσεων πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών, οι επιχειρήσεις επιμένουν ότι παραμένει το πρόβλημα των υψηλών προμηθειών από την πλευρά των τραπεζών καθώς όπως λένε μοχλεύουν περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο εξάμηνο σημειώθηκε αποκλιμάκωση των τραπεζικών προμηθειών σε σχέση με πέρσι και το 33% των επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, δηλώνει ότι πληρώνει προμήθεια άνω του 1% από 53% που ήταν το περασμένο εξάμηνο, το ποσοστό των προμηθειών σύμφωνα με τους επιχειρηματίες παραμένει υψηλό, ιδιαίτερα για τους αυτοαπασχολούμενους και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες και δεν πραγματοποιούν μεγάλους τζίρους.

Ανασταλτικός παράγοντας για την ακόμα μεγαλύτερη χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών παραμένει επίσης και η μη θεσμοθέτηση του ηλεκτρονικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, ο οποίος εξασφαλίζει προστασία για πληρωμές εργαζομένων, προμηθευτών, ενοικίων και άλλων λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων. Μάλιστα ενώ από το βήμα της περσινής Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε εξαγγείλει τη θεσμοθέτηση του, η αγορά ακόμα περιμένει.

Επιπλέον οι μικρομεσαίοι καταγγέλουν ότι σημαντικό εμπόδιο αποτελεί και η άνιση μεταχείριση που ασκούν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις αναφορικά με την παροχή θερμαντικών σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στις λίστες του Τειρεσία ή βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη.

Πάντως από τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας της Marc για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ προκύπτει ότι τον Ιούλιο του 2017 το 65,3% των επιχειρήσεων διαθέτει POS ενώ 71% πραγματοποιούσε συναλλαγές μέσω e-banking. Το εμπόριο διαθέτει σε ποσοστό 81,7% τερματικά μηχανήματα, η μεταποίηση κατά 41,5% και οι υπηρεσίες κατά 64,4%. Όσο για τις e-banking συναλλαγές οι εμπορικές επιχειρήσεις τις χρησιμοποιούν κατά 69,9%, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις σε ποσοστό 75,5% ενώ ο τομέας των υπηρεσιών σε ποσοστό 69,2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider